[...] lepiej. Związane jest to z tym, że produkty wysoko przetworzone, które gościły do tej pory w Twojej diecie mają mniejszą ilość witamin, minerałów, aminokwasów, cukrów, błonnika, tłuszczów oraz oczywiście gorszą ich jakość. Np. oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia) będzie lepsza niż oliwa z drugiego/trzeciego tłoczenia. Jeżeli już [...]
[...] nadmienić, że mąka ta nie zawiera glutenu, dlatego spokojnie może być zamiennikiem mąk glutenowych dla osób z nietolerancjami na zboża. Mąka kokosowa zawiera sporą dawkę błonnika, zalicza się ja do mąk nisko węglowodanowych , a tłuszcze zawarte w niej to głównie nasycone średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują silne działanie [...]
[...] Jest to ok 0,5g na kilo masy ciała węglowodanów prostych typu odżywka carbo lub glukoza oraz niewielkie ilości fruktozy (może to być jakiś owoc, byle by nie miał za dużo błonnika) Jeśli macie zwyczaj (dobry zwyczaj) rozciągać się po treningu to można węglowodany proste spożyć przed rozciąganiem. Drugi (właściwy) spożywamy w 30-60 minut po [...]
[...] lepiej, zaś pozbywając się pasożytów(Zdaniem WHO 90% osób na świecie ma jakiegoś pasożyta) możemy udrożnić nasze jelita i żołądek. - Spożywaj dużo posiłków bogatych w błonnik. Błonnik wpływa na przemianę materii przez co przyspiesza metabolizm. - Jedz dużo warzyw. Warzywa bogate są w witaminy i minerały, pomagają one zamienić pokarm w [...]
[...] pokarmu i obniżenie całkowitego poboru energii z pokarmu. Jednak te niskotłuszczowe „zamienniki", które ludzie wybierają, są często bogate w cukier, zawierają mało wody i błonnika i są łatwe do spożywania w dużych ilościach. Na przykład lody niskotłuszczowe, ciastka, żelki, lizaki… Mimo tego, że te produkty mogą być nawet w 99% beztłuszczowe, [...]
[...] powinny unika nabiału i mleka gdyż niemożność w trawienia tych produktów prowadzi do wielu nie przyjemnych problemów(biegunka, bule brzucha, wysypka) -warzywa bogate w błonnik pomagają walczyć z głodem, „zapychają" nas dając uczucie sytości na długo dzięki temu nie zmagamy się z głodem. -w każdym posiłku musimy mieć porcje białka, [...]
[...] 20 minut. Otrzymasz około 14 - 16 batonów. Każdy z nich zawiera: - około 30 kcal w tym : - 18 g protein ( 17 g to proteiny sojowe) - 42 g węglowodanów ( 18 g cukru i 5 g błonnika) - 4 g tłuszczu Wykorzystując ten przepis można zrobić wiele rożnych batonów proteinowych, zmieniając tylko kilka składników. Można na przykład dodać zmielona [...]
[...] powinien zawierać: -dużą porcję białka 20-40g zgodnie z zapotrzebowaniem -średnią porcję tłuszczu 10-15g zgodnie z zapotrzebowaniem -dużą porcję warzyw lub owoc bogaty w błonnik -średnią porcję 'oczyszczonych' węglowodanów o możliwie niskim IG Posiłek potreningowy powinien być wykonany zgodnie z standardowymi zaleceniami, carbo i WPC w tym [...]
Zamieszcze tu artykul ze styczniowego flexa 2003 , mysle ze niektorym przypomni o paru rzeczach a innych nauczy nowych (mam nadzieje ze sie przyda i ze nie ma takiego na forum). PIEC SPOSOBOW PRZYJMOWANIA BIALKA W CELU ZWIEKSZENIA MASY: DOLADOWANIE JEDZENIA: Jesli chodzi o sukces w kulturystyce , to dieta jest rownie wazna jak trening.Niektorzy [...]
[...] chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i lepsze przyswojenie [...]
[...] cytryny, natomiast wszystkie inne są zabronione. Potrawy z warzyw. Ta grupa potraw w diecie podstawowej lekko strawnej jest bardzo ograniczona, ze względu na dużą zawartość błonnika i działanie wzdymające wielu warzyw. Dozwolone są ziemniaki gotowane, ale zabronione są frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane. Z warzyw można podać zieloną [...]
[...] - Makaron i inne złożone węglowodany nie spowodują, że przytyjesz. Dziesięciolecia badań pokazują, że diety z niską zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają ryzyko zachorowań i wagę ciała. Nadal spożywaj warzywa, płatki owsiane i inne całe ziarna, owoce i kasze. - Utrata wagi w pigułce? Czy z [...]
[...] Dieta francuska ęDieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały. Oprócz witamin młode warzywa i owoce mają dużo błonnika regulującego "uśpioną" zimą przemianę materii. Dieta francuska Trwa: 7 do 21 dni (dłużej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka). Odchudza: około 1kg tygodniowo. [...]
[...] śmieciowym jedzeniem - o ile się zgodzą makroskładniki! Czy też, że ważne są mikroelementy i inne składniki pożywienia. Wiele diet opartych tylko na makro dostarcza za mało błonnika. Wiadomo, że nie dostarczysz się go z burgerów, chipsów, pączków i lodów. Należy jeść owoce, warzywa czy nasiona. Ale podobnie jak wyżej. Nikt nie każe nikomu jeść [...]
[...] zaleca się spożywanie głównie węglowodanów złożonych w celu dłuższego zapewnienia energii i mniejszej reakcji ze strony insuliny. Również ważna jest ilość zjedzonego błonnika, który także należy do węglowodanów. Optymalne spożycie powinno wynosić 25 - 40g dziennie ( 5 - 8g błonnika nierozpuszczalnego, reszta jako błonnik rozpuszczalny ) i [...]
[...] zaleca się spożywanie głównie węglowodanów złożonych w celu dłuższego zapewnienia energii i mniejszej reakcji ze strony insuliny. Również ważna jest ilość zjedzonego błonnika, który także należy do węglowodanów. Optymalne spożycie powinno wynosić 25 - 40g dziennie ( 5 - 8g błonnika nierozpuszczalnego, reszta jako błonnik rozpuszczalny ) i [...]
[...] pieczywo ciemne, razowe, orkiszowe, pszenno-żytnie, z ziarnami (np. ze słonecznikiem, soją, dynia), żytnie, bułki grahamki zamiast białego pieczywa, który ma znikomą ilość błonnika pokarmowego (naturalny błonnik pokarmowy wspomaga odchudzanie). 8. Bardzo ważne, aby pić co najmniej 1,5-2 litra napojów ogółem w przeważającej ilości wody [...]
[...] Robert Lustig: Tak, cukier stołowy. Nie jesteśmy przystosowani do spożywania takich ilości cukru, powinniśmy spożywac węglowodany a zwłaszcza fruktozę z duża ilościa błonnika. Faktem jest, że tony cukru idą na nasze ciastka i pączki. Norman Swan: To znaczy, ze to niekoniecznie fruktoza ale cukier jest tym złem. Robert Lustig: Tak jest, to [...]
[...] pozyskać z nich maksymalne korzyści i bez zaburzeń pozyskiwania wartości odżywczych w kolejnych posiłkach. Przede wszystkim dotyczy to zawartości włókien pokarmowych (błonnika) oraz ciężkostrawności produktu. Proponuję również rozpoczynać od posiłków z możliwie niskim/średnim IG, by powoli przyzwyczaić organizm do wzrostu poziomu cukru we [...]
[...] Zarówno płeć żeńska jak i płeć męska ma problemy z przemianą materii : pojawiają się kłopotliwe zaparcia co z kolei zatruwa nasz organizm toksynami. Dieta powinna zawierać błonnik, który ułatwia trawienie. Niezmiernie ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, która m.in. Zapobiega zaparciom , ale o wodzie dowiesz się w dalszej części [...]